2021. július 17. 10:33 - AranyKarika

Békamentés az erdei tónál

 

A hosszú tél után az első tavaszi fuvallat nemcsak ránk hat pezsdítő hatással, hanem az állatvilágra is. Ilyenkor az erdő minden lakója fajának fennmaradásáért indít küzdelmet.

Legelső talán a békák násza amikor egy erdőhöz közel eső tóban lerakják petéiket.

Legjellegzetesebb a gyepi béka petecsómója. Kertünkben van egy kis tó, ahol évről évre sikerül megfigyelnünk a folyamatot. Lerakás után a peték a tavacska aljára süllyednek, teleszívódnak vízzel, ezután a felszínre emelkedik és nagy kerek labdaszerű gömböt alkotva lebeg a tó felszínén vagy egy benyúló ágacskához kapcsolódva várja, hogy a védelmet nyújtó burok elfolyósodjon. Ez kb. két hét. Így ha április végéig kirándulsz a tavakban ezzel a folyamattal találkozhatsz.

Nálunk Zalaegerszegen az Alsóerdei-tónál is rengeteg béka indul meg az erdőből , hogy gondoskodhasson a porontyokról. Természetvédők segítik őket a tó melletti úton, biztonságosan áthaladni. Ha arra jársz  kérlek légy körültekintő, vezess óvatosabban!


2017-ben  vettem részt először egy békamentő akcióban, Igaz, hogy bennem nem volt annyi mersz, hogy csupasz kézzel megfogjam őket.  A tó mellet árkot ástunk, vödröket helyeztünk bele, hogy abba beleugrálva összegyűljenek és áthordjuk őket az erdőbe.

A békák szaporodásának záloga, hogy az oda-vissza utat az erdő és a tó között biztonságban megtegyék.

Segítsd őket te is.

A természet szeretete is ihleti az állatokkal díszített gravírozott munkáimat, melyet különleges igényed szerint üvegre varázsolom, az AranyKarika Kézműves Műhelyben, hogy az ajándékod exkluzív legyen.

Néhány a sok közül

Van akinek a béka a kedvenc állata, így egy alkalommal ezt kérték az üdítős pohárra gravírozni.

Egy kisbaba kedvenc plüsije szintén egy béka, így kérték

a keresztelőjére készült plakettre a figurát.

 

 

 

21  dolog amit még lehet, hogy nem tudsz rólam

alairasos_kepem_nagyban.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranykarika.blog.hu/api/trackback/id/tr5316629970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása