Végre itt a tavasz immár végérvényesen. Én mindig nagyon várom, szeretem figyelni, ahogy életre kel a természet és az első tavaszi napsugarak jótékony hatásának köszönhetően, vele együtt megújulok én is.
Beköszönt a Húsvét, amit tavaszi nagytakarítással kezdek házon kívül és belül, előkerül a régi-új ruhatár, kezdődnek a kerti munkák a tavaszi programok és a családi kirándulások.
Szerencsés helyzetben vagyok mert nekem nem kell felkeresnem a természetet, hogy feltöltődjek és magamba szívjam a friss tavasz illatát, mert én az erdő közelében lakom. Csak ki kell mennem és már itt a rengeteg sárga pitypang, a bokrok alján és tisztásokon nyíló ibolya.
Még sosem készítettem az utóbbiból szörpöt, de most rengeteg van a házunk mellett, így elkészítettem életem első ibolya szörpjét. Nekem egy kissé kesernyés az íze, de a család szívesen itta szódával, vízzel higítva.
Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. Virágát és levelét elsősorban forrázatok és gyógyteák készítéséhez használják. Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Levele nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használható.
Az ibolya enyhe víz- és hashajtó, ezért fogyókúrázóknak, vagy méregtelenítő kúrát végzőknek kifejezetten ajánlott. Ösztönzi a máj és a vesék működését, ezáltal felgyorsítja, és hatékonyabbá teszi a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését.
Ibolya szörp
Hozzávalók:
1 liter víz
1 kg cukor
25 dkg ibolyavirág/liter
1 dkg citromsav/liter
2 db citrom/liter
Elkészítés
A vizet a cukorral szirupnak felfőztem Amikor hűlt egy kicsit, tehát már nem forró, de még meleg, akkor tettem bele az ibolyavirágokat. Ízesítettem a karikára vágott citrommal és citromsavval, majd 4 napig állni hagytam. Nem kell hűvös helyen tartani, a konyha hőmérséklete tökéletesen megfelelő. Ezután többször átszűrtem, majd ismét felmelegítettem. Nem kell forralni, amikor 70-80 fokra melegedett a szörp, akkor levettem a tűzről, beletöltöttem csírátlanított üvegekbe és a kamra polcára tettem. (Nagyobb mennyiség esetén, literenként ½ gramm tartósítószert szükséges hozzáadni.)
Az én ibolya szörpöm így nézett ki.
Amikor elkezdtem főzni még csodaszép színe volt. Aztán kifakult.
Amikor üvegbe töltöttem akkor pedig már rózsaszín színe volt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.