2020. december 13. 14:49 - AranyKarika

VALENTIN NAP - Neked piros vagy fekete?

hearts_533247_960_720_1.png

Az év első ünnepe a szerelmeseké, a Bálint nap, február 14.-én. Lehet szeretni és nem szeretni. Miért inkább a nők szeretik ezt a napot és igyekeznek egy kis romantikát vinni bele és a férfiak miért nem? Mert olyan habcsókos? Mert a romantika nem férfias jellemre vall? 

 Tudom sokaknak a "szeretlek" szót is nehéz kimondani, azt vallják , hogy kimondatlanul is éreznie kell, hogy szeretem! 

Ha nem szereted, akkor miért  nem? Miért nem olyan fontos neked mint a névnapod vagy a párod névnapja? Miért ajándékozod, köszöntöd fel ezeken a napokon, és a szerelmesekén miért nem? Pedig ez a nap a kettőtök ünnepe is lehetne éppúgy mint a névnap.

Valentin nappal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van aki tartja, van aki azt mondja, hogy ez is egy amerikai ünnep utánzása. Sokan nem is tudják a nap eredetét, hogyan alakult ki, mi a hagyomány alapja?

Utána olvastam egy kicsit és a lényeget kihámozva összefoglaltam, hogy más színben lássuk ezt a napot.

 Az angolszász országokban Valentin (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentins Day(magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Ez a szokás Magyarországon mint Valentin nap vált népszerűvé az 1990 es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki.

 Tudtad, hogy ennek a napnak vallási eredete van?

 A Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata a következő történt:

Az ünnep az ókorból ered, a keresztények február 14-én ünneplik. A keresztény szokás eredete az, hogy Szent Bálint, Terni püspöke a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Franciaországban és Angliában.

Egy elterjedt történet szerint mielőtt Bálintot a keresztény hite miatt kivégezték, a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. Mielőtt kivégezték, Február 14-én, egy búcsúlevelet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból átvett Halloweent.

Tudtad, hogy Magyarországon az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Bóly közelében fekvő Töttösön van? A Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek vagy hogy ekkor jönnek vissza a vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt etetni a madarakat.

1997. február 14-étől Molnár Pál újságíró kezdeményezésére az általa megalapított Balassi Bálint emlékkard irodalmi díjat ezen a napon adják át Budán. A díj alapítója azóta is próbál európai jelleget adni a Bálint-napnak az amerikanizálódással szemben.

Ezek tudatában el lehet dönteni, hogy tartod a Valentin napot vagy nem tartod. A névnapokat is megtartod, a sajátodat, a barátaidét, az ismerőseidét. Felköszöntöd, felhívod, ajándékkal kedveskedsz neki. No akkor a szerelmednek ezen a napon miért ne lehetne meglepetést szerezni?

Én azt gondolom, hogy ha szerelemmel szeretek valakit azt az év minden napján ünneplem a lelkemben, de ezen a szerelmeseknek jegyzett napon egy apró meglepetés, egy kis figyelmesség a páromnak, ráerősít erre az érzésre és ha ez a nap az egymás ünnepléséről szól, az felemelő, örömteli, a szeretetnyelv egyik formája.

Munkám során azt tapasztalom, hogy évről-évre nő azoknak a száma akik ezt a Valentin napot kedvelik, és február 14.-én megajándékozzák a szerelmüket, férjüket, párjukat. Általában egy kedves, „csak neki” ajándék a favorit. Egy névre szóló üdítős, boros pohár, egy kis szív alakú üvegpalack, némi gravírozott mintával, névvel. Egy pár névre szóló pezsgős pohár amihez egy üveg pezsgő is társul az ajándékozáson is túlmutat, egy kellemesen eltöltött, romantikus este kellékei lehetnek.

A gravírozás egy olyan lehetőség amivel nagyszerűen személyre szabható egy üveg ajándék. Ráadásul a hétköznapokon is használhatóak, nem kopik le a felületről, mosogatható. Használatakor mindig emlékeztetni fog az ünnepre és arra aki ajándékba adta.

Néhány ötlettel szeretnék segíteni neked abban, hogy milyen gravírozott meglepetéssel kedveskedhetsz a szerelmednek, párodnak. Kiragadtam a megrendelők által kért darabok közül néhányat, a többi gravírozással készült munkámat itt ezen a linken láthatod.

Hullám alakú, páros, szerelmes üvegek.

Egy férfi és egy női alak összefonódik az ég alatt. Stilizált minta, gravírozás az elképzelésem alapján. Szöveget a boltív alá lehet kérni. Ez ingyenes, ajándék tőlem. Az üvegek kettő deciliteresek, likőrt, csokoládét is lehet bele tölteni.

Megrendelhető ezen a linken

hullamos_paros_magyaros_uvegek.JPG

 

Egy 23×18 cm magas üvegplakett a szerelem jegyében. Kicsi fém stifttel ki lehet támasztani. Szöveg ingyen kérhető, így a gravírozás egyedi, személyre szabott lesz.

863114.jpg

Páros üdítős poharak, amik hátoldalára nevek kerültek. A fecskés-virágfüzéres képet a két pohár egymás mellé állítva adja ki. A LUMENARC márkájú poharak, mikrózhatók, három deciliteresek. A minta természetesen mosogatható, nem jön le, maradandó.

fecskes.jpg

 

Sok pár szereti a cicákat, így egy páros , cicás pohárszett is kiváló apróság erre az alkalomra.

cicas_poharak.jpg

Cica kedvelő pár Valentin napi, gravírozással készített poharai. A hétköznapokon használva eszükbe juttatja a másikat. És ez jó!!!

Szép napot, csésze!

Szerelmesek fénykép utáni gravírozott pohara, egy fiú megrendelőm kérte a párjának, aki azóta naponta ezzel a csészével kezdi a napot.  És ez JÓ!!!!!

szep_napot_csesze.jpg

Páros pezsgős, szíves, szerelmes

Bármilyen minta, szöveg, név nagyon mutatósan elkészíthető a pezsgős oharakra.A Valentin napi estének ünnepi hangulatát emeli egy ilyen szettel koccintani. 

 gravirozas_pezsgosok_sok.jpg

Csókos korsó

Ebből inni a sört, még akkor is klassz dolog ha a barátnő nincs vele, hiszen csak rá kell pillantania és felidézi az érzést…. És ez JÓ!

csokos_korso.jpg

ÖLELKÉK-Kormosék

Mivel varrónőként is dolgozom, így a textil maradékokból lakásdekorációkat, figurákat is készítek. Cicakedvelő párnak ajánlom ezt a párost, Kormosék egy kis párnácskát tartanak a kezükben, amire a neveket ráhímzem ha kéred. Megvásárolhatók a webshopban.

Ha nem találod, akkor már elkeltek, de rendelhetsz hasonlót.

Ajándékot vásárolhatsz bármilyen üzletben, de egy átlagos meglepetés nem közvetíti a személyes üzenetedet, gondolataidat. Ebben segítek én neked kézi gravírozással, hogy az ajándékod személyre szóló, exkluzív, igényes és mosolygaranciás legyen.

Örömteli kézbe venni, használni a hétköznapokon is  egy olyan gravírozott tárgyat, amin a megajándékozott  a kedvenc idézetét olvashatja, vagy egy hobbijára emlékeztető képet láthat. Egy dátummal, egy névvel, egy érzelemre, eseményre emlékezhet. Szánj egy kis időt a barátodra, ismerősödre azzal, hogy kitalálod számára a neki szóló meglepetést, ami örökre emlékeztetni fogja az ünnepre, és arra, hogy tőled kapta ajándékba. Ha tanácstalan vagy szívesen segítek kitalálni a legmegfelelőbbet.

Az ajándék vásárlással  időt, energiát és pénzt szánsz a meglepetésedre. Éppen ezért a csomagolásukra is figyelj oda, hogy mutatós, alkalomhoz illő, emellett olcsó, kreatív és ízléses legyen.

Minden háztartásban akadnak olyan anyagok, amivel elkészíthető egy ötletes, mutatós csomagolás.

Az ingyen letölthető könyvben  50 tuti tippet találsz minden alkalomra. Karácsonyra, születésnapra, névnapra, anyák napjára, Valentinra, esküvőre stb.

mock-00037.png

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranykarika.blog.hu/api/trackback/id/tr8316335312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása