2018. november 23. 16:37 - AranyKarika

Varrónőt mindenkinek!

Hogyan válassz, mire figyelj oda. Letölthető ingyenes PDF-el

 varronot_mindenkinek.jpg

Miért kell ezzel foglalkozni? - Kérdezhetik sokan. Elmegyek, aztán kész! Azért van ő, hogy megoldja a problémámat, hiszen megfizetem… Hát azért nem éppen így van!

Nagyon régóta készülök erről írni, hiszen a huszonhét év tapasztalat feljogosít rá. Kezdjük tehát a legelején, azzal, hogy miért keresel fel egy varrónőt.

 - Ruhát szeretnél varratni?

- Javítást szeretnél végeztetni?

- Tanácsot kérnél?

- Átalakítást kérnél?

 Bármelyik  miatt is mész el egy varrónőhöz, ha nem szeretnél plusz köröket futni és nem szeretnél magadnak kellemetlen pillanatokat szerezni, akkor az alábbi javaslataimat fogadd meg, nézd át. 

 Varratni szeretnél egy ruhát, esetleg egy lakástextilt?

 Ha egy ruhát szeretnél varratni, a kiválasztott fazonnal, rajzzal, elképzeléssel, divatlappal együtt keresd fel a varrónődet . Így nem értitek egymást félre, amikor megpróbálod elmagyarázni, hogy milyennek képzeled el a ruhádat. Az sem baj, ha tanácstalan vagy, együtt kitaláljátok majd a neked megfelelő fazont.

A jó varrónő a tapasztalatai révén, a testalkatodat látva, ha tanácstalan vagy a fazonnal kapcsolatban, megmondja, hogy milyen szabásvonal  állna neked jól, mi lenne a testalkatodnak előnyös. Kiszámolja neked, hogy milyen anyagot  és mekkora anyagmennyiséget érdemes vásárolnod hozzá,

 Javaslatot tesz egy méteráru boltra is, ahol szakszerűen tudnak tanácsot adni, ha a rengeteg szebbnél szebb anyagot látva nem tudnál dönteni. Javaslatot ad a gombokhoz, kiegészítőkhöz, színekhez, esetleg az alkatodnak megfelelően némi tippet is ad, hogy jobban karcsúsítson, slankítson a fazon.

Ezért jó, ha van egy megszokott, téged, a személyiségedet ismerő, megbízható varrónőd. Aki már 27 éve hozzám járt az tudta, hogy nem kell sokat magyaráznia, szinte azonnal tudtam, hogy neki mi a heppje, mi a legkedvesebb apró, de mégis meghatározó vonalvezetés ami számára a legelőnyösebb.

 Ha nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudsz az anyagok vásárlásánál dönteni, kérd meg, hogy segítsen, menjen el veled a méteráru boltba.

varrok.JPG

 Ezeknek az anyagoknak nem kevés az ára, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit vásárolsz belőle, a neked tetsző anyag, alkalmas-e annak a fazonnak a levarrásához, amit kinéztél magadnak.

 Ha lakástextilt varratnál, akkor is érdemes felkeresned, ha bizonytalan vagy az anyagmennyiséget illetően. Kiszámolja neked és nem kell félned, hogy keveset veszel. Ha mégis bevállalod, tartsd rá varrásszélességeket, esetleg vegyél 10 cm –el többet, ha az anyag beavatással veszít a hosszából. Kérj tanácsot a méteráru boltokban.

 Egy kis segítség a függönyök, terítők anyagmennyiségének számolásához:

e8b612375a6747a99c578d61bd11afe3.png

 A fényáteresztő függönyökhöz:

A karnis hosszának dupláját ajánlatos megvásárolni, de legalább a másfélszeresét.

 A sötétítő függönyökhöz:

4a3c44827e9edc2450d4d188be997937.png

1,5 a-szerese is elegendő lehet.  Mindenképpen figyelni kell arra, hogy minél nagyobb a kiválasztott anyag természetes anyag tartalma (len, pamut) annál inkább kell számolnunk azzal, hogy beavatáskor, első mosáskor összemegy az anyag.

 Terítők, abroszokhoz:

A jelenleg kapható legtöbb asztalszélességhez a 140 cm anyag elegendő. Kivétel természetesen a kör alakú és az extrém széles asztalok, amelyekre a 160 cm vagy csak a 280 cm széles lakástextilből kell választani,  úgy hogy széltében és hosszában is egyforma legyen a leomló rész.  Ezért fontos varratás előtt a pontos asztallap-méretét lemérni. A lelógó rész kiszámítása ízlés dolga, de általában 20 cm az ajánlott.

 Az ágytakaróhoz:

 A boltokban általában szabvány takaróméretek kaphatók, így méretben nem nagy a választék sajnos. Ilyenkor jön jól egy jó varrónő aki elkészíti neked. Pontosan tudni kell az ágy méretét. Érdemes úgy végezni a mérést, ahogy majd használni fogod a takarót. Ha rajta lesz a paplan és a párna, amikor le lesz takarva, akkor úgy mérd meg.

e131fb478a18963607840e1958667e8f.png

 Egy méretre készült, felső, blúz varrásához:

 Ha felsőt szeretnél varratni, akkor meg kell venni egy 154-150 cm széles anyagból a felsőd hosszát és az ujja hosszát. Ha kockás vagy csíkos anyagot választasz, akkor még 30% kell pluszban a minták miatt. Amennyiben rugalmas, elasztikus anyagot választasz, akkor ez változhat. Ilyenkor meg kell nézned, hogy melyik irányba nyúlik az anyag, mert fontos, hogy ha pl. hosszában nyúlik, akkor neked keresztbe kell szabni az anyagot. Így ez alapján kell megvenned a hosszát.

 Egy  nadrág varrásához:

140-150 cm széles anyagból egyszer a nadrág hosszát, és még plusz 30 cm-t derékhoz, stb. Amennyiben szélesebb vagy csípőben, sajnos akkor ezt duplán kell venned, ha nem szeretnél szűk, ülepen toldott nadrágot. Amennyiben kockás, csíkos anyagból szeretnéd a nadrágodat, akkor még egy 30%-ot rá kell számolni a minták miatt.

 Egy szoknya varratásához:

 Itt hasonlóan, mint a nadrágnál, a szoknya hosszát kell megvenned, plusz 30 cm. Amennyiben a szoknya fazon, A vonalú, vagy nagyon széles, és nem fér ki a félbehajtott végen a kiterített képe, vagy nagyméretű a szoknya, akkor kétszer kell megvenni a hosszát és a 30 cm-t.

 Megvan az anyagod

 Mikor már kezedben az anyagod, esetleg a hozzávalókat is beszerezted, gomb, cipzár, vasalható közbélés, patent, stb. akkor irány a varrónőd.

De mielőtt elindulsz, javaslom, gondolj arra, amire én szoktam, ha valahová megyek. Bár megjegyzem, én idehaza sem teszek másként.

Mindenképpen megnézem, hogy mit veszek fel, nincs-e kiszakadva, megpattanva, ne legyen agyonmosva, ne legyen felemás, lyukas a zokni… Mert bizony, ha le kell vetkőzni, igazítás, jelölés, próba miatt, akkor kellemetlen lehet mindez.

 Ruhajavítást szeretnél?

 85a62bf8ef49f126899a642dd6cb20a5.png

Amikor tönkrement, kiszakadt, kilyukadt ruhádat szeretnéd újból használhatóvá varázsoltatni, esetleg cipzárcserét szeretnél, akkor, ha úgy gondolod, hogy érdemes mindezt még elvégeztetni akkor is varrónőhöz fordulsz.

 Léteznek, fontos íratlan szabályok, amiket érdemes betartani, magunk és a varrónőnk érdekében is.

Bevallom nekem ezzel volt eddig a legtöbb bajom… hogy mennyi olyan ember van, aki használtan, piszkosan, büdösen hozza el a ruháit javíttatni, mondván majd azután ha javítva lesz, kimosom…

 Nem beszélve arról, hogy koszos, piszkos ruhát odaadni valakinek, hogy javítsa meg, eléggé rossz fényt vet ránk. És sajnos itt van az allergia. Ha van háziállatod és nem mosod ki a javítandó ruhát, akkor sajnos, ha a varrónőd allergiás, szegény keservesen fogja elvégezni a munkát.

9984f092dc3c2244d40401bf64f6cece.png

 Vannak kivételes esetek, amikor gyorsan kell a javítás, csak lekapod magamról, mert éppen mész valahová és elszakadt menet közben…

Ruhajavításnál is nagyon fontos, hogy ha olyan ruhát viszel be, amit próbálni kell a fent leírtakra figyelj oda.. Nézzük, meg mi van rajtunk, ne álljunk ott feszengve.

 Foltozástatás, cipzárcsere

 eed32214561cf8ef44bb41e6b0d917ac.png

Tisztára mosott ruhát vigyél a varrónődhöz, ez az alapszabály itt is.

Ma már nagyon jó kis foltokat lehet kapni, amit apró vagy nagyobb lyukakra fel lehet varrni. Ez leginkább a gyerekholmiknál jön jól. A legtöbb folt már vasalással felvihető házilag. A használati utasítás alapján magad is megcsinálhatod. Ha farmer vagy már ruhadarab szorul foltozásra, akkor ezt egy ügyes varrónővel megcsináltathatod, ha neked megéri. Ez a művelet. Farmerok esetében szokták kérni inkább, mert azok jól tűrik a foltokat, még mutat is rajtuk néha.

Remélem, hogy tudtam segíteni, tanácsokat adni. Legközelebb a mértékvétellel folytatjuk.  műhelyben.

Sok egyéb hasznos infóval együtt a teljes összefoglaló írásomat e témáról, hogy mindig kéznél legyen a VARRÓNŐT MINDENKINEK c. PDF könyvemben találod.

Töltsd le most!

 

varrono_konyv_1.png

 

 

20143.jpg

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranykarika.blog.hu/api/trackback/id/tr4914389400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása