2020. december 13. 11:42 - AranyKarika

Milyen lenne a világ?

yard_sale.png

Sokszor elgondolkodtam már azon, hogy vajon milyen lenne a világ kézműves termékek nélkül? ...és milyen lenne az én munkáim nélkül?

Egysíkú, unalmas, műanyag, szintetikus és szerintem "szívtelen" csupán "gépi" , hiszen egy ember tiszta szívvel készült termékében ott van maga az ember, az odaadása, a szeretete, a megrendelője fele tanúsított tisztelete is.

Milyen lenne a világ....?

Milyen lenne, ha az emberek nem éreznének késztetést arra, hogy a szabadidejükben valami örömteli dologgal foglalkozzanak?  Ha annyira jó tv műsorok lennének, hogy ott ülnének előtte, szinte minden szabad percünkben…? Ha olyan lelkiismeretesen csinálnák a házimunkájukat, hogy másra nem is jutna idejük… ha a gyerekeikkel játszanának, amikor csak azok akarják…?

Nem lenne annyi gyönyörű horgolt kézimunka, annyi gyöngyös ékszer, annyi festmény, annyi fonott kosár stb, megannyi kézműves termék.  Annál több lenne a műanyagból készült horgolást utánzó asztalterítő, emlékeztek még 10 évvel ezelőtt ebből mennyit lehetett látni? Én inkább varrtam textilből és mostam amint kellett, de fel nem raktam semmi pénzért. A világ tele lenne, gumikacsákkal, műanyag virágokkal, kosarakkal… így is rengeteg a műanyag szemét szerte a világban. Kevesebb mikro vállalkozás lenne, több lenne a munkanélküli…

everyday_912097_960_720.jpg

Bevallom nekem nagyon silány és siralmas lenne. Nem csak miattam, aki világéletében a két kezével kereste a kenyerét, hanem azért mert több lenne a boldogtalan ember, hiszen a kreatív tevékenység sikerélményt ad, a sikerélmény, önbizalmat, önbecsülést és mindezek pedig egy boldog embert. A boldog ember pedig jókedvet, pozitív energiát ad a környezetének, szeretteinek. Ezáltal boldogabbak a családok, kapcsolatok, közösségek...

Manapság pedig annyira színes és sokrétű palettán mozog az emberi kreatívitás, hogy sokszor csak ámulok, nélkülük tényleg szegényebb lenne a világ. 

Sajnos sok régi, nagyapáink korában divatos szakma lassan-lassan a modern technika világa miatt kiveszik, gondolj csak a kádárokra…tisztelet azoknak akik még művelik. Mostanában felénk a „kóredények” a divatosak, ebben tárolják a borokat. Hála a páromnak, nálunk még van a pincében fahordó, ami egy igazi mester keze munkáját dicséri és én semmi pénzért nem dobnám tűzre… van, ami az idők viszontagságát már nem állta és azt a ház elé helyezve,” díszként tiszteljük.”

p1010063.jpg

2_704b.jpg

Néprajzi lexikon

A csizmadiák is kihaltak, nem kevés fáradság árán készítették el a lábbeliket, amit aztán annyira becsültek az emberek, hogy évekig abban jártak… én tudom, hogy milyen munka, a fiam készített magának egy bőr csizmát, rengeteg ideje eltelt vele, maga által megalkotott szerszámokkal csinálta, varrta. És képzeljétek hordható is. Állta a telet, a havat, az esőt.

e831fc6c9efb0b7e19c6aa3ed35e1ecd.jpg

pinterest

Én már régi motoros vagyok a kézműves palettán, immár 28 éve, és azt tapasztalom, hogy egyre inkább, évről- évre nő azok száma, akik valamilyen kézi munkával töltik az idejüket. Míg Európában jóformán a disainerek munkái kaphatók, nálunk egyre nagyobb az érdeklődés a kézzel készült termékek iránt. Hála a sok kézműves vásárnak, az egyre nagyobb online felületen működő  kézműves ajándék shopoknak.

A kézi gravírozást tíz éve kezdtem el, azóta egyre többen  térnek vissza a régi megrendelők közül, mert olyan tárgyakat ajándékozhatnak általam, ami a hétköznapokon használható, érzéseket felidéző, örök emlék is egyben. Így bizton állíthatom ennyi idő után, hogy a kézzel gravírozott munkáim nélkül mára már sokkal szegényebb lenne a kézműves termékeket kedvelők tábora, sokkal kevesebb szülinapos, ballagó, friss diplomás, házaspár, nyugdíjas, vadász, horgász, madarász, lovas stb. stb örülhetett volna a nagy ünnepen. Nem ismerhették volna meg ezt a különleges technikát, ami a legegyszerűbb üvegfelületen is alkalmazható és kézi gravírozással, bármilyen mintával személyre szólóvá, egyedivé varázsolja azt.

Sokan vannak köztetek, akik a kreatív termékeikkel, mellékesként pénzt is tudtok keresni. Hála az égnek azt tapasztalom, hogy egyre többen szeretnének igényes, kézzel készült holmit vásárolni, ajándékozni. Nő az igény, az elvárás, lassan de biztosan megnő a kézművesek iránti kereslet, ami talán visszafogja majd a sok kínai gagyit.

Egyre nő a fiatalok körében a természetes dolgok iránti igény, sok kézműves készít természetes anyagokból termékeket, a kicsik már az oviban, kis iskolában is  láthatják a technikákat, kipróbálhatják azokat, és ha a családban látják az igényes, egyedi ajándékozási szokásokat, egyre nagyobb kereslet mutatkozik majd a kézzel készült termékek iránt.

Ajándékozz te is a kézművesek által előállított termékekből, vessünk gátak ilyenformán is a kínai cuccoknak, és erősítsük meg a magyar kézműipart, legyen értéke újból a kézzel készült termékeknek, mert ezek nélkül szegényebb lenne a világ.

basket_weavers_1314017_960_720.jpg

Ajándékozz egyedit minden alkalomra!

Fejezd ki, közvetítsd személyes üzenetedet,

Egy alkalomhoz illő gravírozott üveggel, rajta személyre szóló felirattal, ami örökre emlékeztet majd rád!

Tapasztald meg az örömöt, amit a páratlan ajándékoddal okozol!

 

RENDELEK

alairas_png.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranykarika.blog.hu/api/trackback/id/tr1716335038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása