2021. október 04. 10:54 - AranyKarika

SUTA SAROLTA

szerencsehozó boszorkánybaba meséje

suta_kicsi.jpg

A Kerek erdő tisztásának szélén, éppen ott, ahol a legmagasabb a fő és kezdődik a bozótos,ma reggelre örvendetes esemény történt. Őzike mama két kicsi gidának adott életet, s most gyönyörködik a pettyes hátú kicsikéiben, szoptatni készül őket éppen. Azok hatalmas, barna szemekkel csodálkoznak az elébük táruló világra és éhesen keresik anyjuk melegét

Semmi sem zavarja a nyugalmukat, nappal szinte minden állat pihen. Az éjszaka azonban sok veszélyt rejt a védtelen állatoknak, így a ma született kisgidáknak is. Őzike mama féltve vigyáz rájuk, ki sem mozdul a biztonságot adó bozótosból.

A csodaszép bíborvörös naplemente után elérkezik az est és éledezni kezd az erdő. Előbújik kotorékából a rőt bundájú ravaszdi is, és élelem után indul. A z ő kicsikéi is éhesek, korgó gyomorral várják a finom vacsorát. Rőtbunda néni el is indul a szokott járaton, sokáig hiába szimatol, egy darab betevőt sem talál. Addig-addig szimatol, mígnem számára finom illatot hoz a szellő és nyomban elindul annak irányába. Lassan, furfangosan közeledik és már csak néhány méter választja el a kisgidáktól. Most éppen maguk vannak, őzi mama éppen legelészik a tisztás szélén.

Settenkedik a Rőtbunda, meg-megáll és figyel… de, egy szempillantás alatt megváltozik a helyzet, nem ő lesz a vadász, hanem ő lesz a kiszemelt áldozat… Magasan a levegőből valami furcsa, esetlenül közeledő alak látszik, aki éppen a róka fele tart. Köröz felette, mint a sas, és egy szempillantás alatt a ravaszdi felett terem, hatalmas seprűjét kikapja a lába alól és a róka hátsójára csap vele. A koma ijedtében azt sem tudja, merre szaladjon, de még egyet kap a kobakjára is, ami aztán olyan hatásos, hogy inába száll a bátorsága, nem is, mer harcba szállni az égből pottyant idegennel, szalad – szalad, ahogy a lába bírja. Kotorékában aztán nagy lihegve mesélni kezdi a kicsinyeinek, hogy milyen különös véget ért a ma esti vadászata és miért nincs ma este vacsora…

Mit gondoltok, ki volt az a levegőből rókát zavaró jelenség?

suta_sarolta_boszorkany_baba_1.jpg

Nem más, mint az erdő őzanyója, Suta Sarolta a kisgidák védelmezője, őzikék oltalmazója.

Itt lakik a Kerek erdő eldugott zugában, és olyan szemfülességgel áldotta meg a sors, hogy bárhol van, mindig megérzi, ha egy kicsi őzike bajba kerül. Így történt ez ma is, éppen a kertjében sürgött – forgott, amikor egy sugallat szállta meg.

 - Baj van Sarolta, indulás!  - és már fel is pattant a seprűjére, ami táltos paripa módjára egy szempillantás alatt ott termett a róka koma felett, hogy megvédje a kicsinyeket.

Suta Sarolta nevet kapta éppen ezért, még a ruhatárát is ennek megfelelően alakította ki a varrónője. Bárki meglátja, azonnal tudni fogja, hogy ő az őzanyó, a szoknyáján ott vannak az őzek, bokrok, és fák. Mivel már megette kenyere javát, őszül a haja, látása sem a régi, szemüveggel jár-kel, de még az ébersége a régi, mozdulatai fürgék, így aztán az erdő összes őzikéje biztonságban érezheti magát.

suta_sarolta_boszorkany_baba_3.jpg

Bár az asszonyság szereti az erdei lakhelyét, mégis vágyik egy olyan ember társaságára, aki szereti, aki becsüli, aki tisztes hellyel kínálja lakásában. Mivel a seprűje bárhová pillanatok alatt elrepíti, így egy szerető gazditól is bármikor elreppenhet őzikéket menteni.

 

SUTA SAROLTÁT erre a linkre kattintva megvásárolhatod:Suta Sarolta – Szerencsehozó boszorkány baba 

suta_sarolta_boszorkany_baba.jpg

20143.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranykarika.blog.hu/api/trackback/id/tr5416707960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása